top of page

Zolen, ook voor de kleinste voetjes?

Kinderen en zolen, een goede combinatie?

Kinderen en zolen, heeft dat wel zin? Ze groeien namelijk zo snel! Laat dat groeien nu net het grote voordeel zijn wat kinderen hebben ten opzichte van volwassenen! Indien een voet niet correct beweegt doorheen staan, stappen en lopen kan deze door middel van een zool vaak gecorrigeerd worden indien nodig. Zolang een voet groeit, en de groeischijven niet gesloten zijn in de voeten, kunnen we met functioneel corrigerende zolen (podologische zolen) de voeten zo correct mogelijk laten functioneren en de groei in positieve richting stimuleren.

Meestal wordt indien nodig zooltherapie ten vroegste opgestart vanaf de leeftijd van 6 jaar. Dit om het lichaam de kans te geven een normale, of naar normale ontwikkeling van de voeten te bekomen. Tussen de leeftijd van 6-12 jaar groeien de voeten het meeste, en kunnen we indien nodig ook de meeste correctie verkrijgen door het werken met zolen. Na deze leeftijd hebben zolen ook zeker zin, maar zal het effect van de zolen (vooral naar de groei toe) minder groot zijn. De voet zal minder snel volledig uit zijn foute stand kunnen groeien omdat deze dan nog minder groeit. Toch kunnen we vaak wel nog een mooie correctie bereiken en kinderen vaak beter laten functioneren.

Voor deze leeftijd is het niet abnormaal dat de voet nog niet functioneert zoals we dat graag zouden willen. Om deze reden wordt dan in de meeste situaties ook geen zooltherapie opgestart.

In sommige situaties kan zooltherapie toch al opgestart worden als er sterke afwijkingen zijn van de 'normale' ontwikkeling al dan niet in combinatie met pijnklacht gelinkt aan het bewegingspatroon wat we zien.

Volwassen voeten groeien niet, hebben zolen dan zin?

Volwassen voeten gaan inderdaad niet meer groeien, maar dat wil niet zeggen dat deze niet gecorrigeerd kunnen worden. Zolang de voet in een kwalitatieve schoen op een functioneel corrigerende zool staat, geeft deze zool zeker en vast correctie. Echter is het (jammer genoeg) wel zo dat de voet niet meer groeit, en de stand zonder zool dus niet zal verbeteren.

Altijd zolen bij afwijkende functie van het onderste lidmaat?

Neen! Absoluut niet! We gaan in ons onderzoek altijd op zoek naar de oorzaak van deze klachten. Zonder een grondig en uitgebreid onderzoek zouden we zolen kunnen maken die misschien een gevolg aanpakken, maar geen oorzaak. De oorzaak van een probleem aanpakken is altijd de bedoeling in eerste instantie. Vaak zal er ook een doorverwijzing naar Kiné, osteopaat of manueel therapeut verstrekt worden wanneer de foute functie afkomstig is uit gewricht of spier (die te kort is of gewricht wat te weinig beweegt) waar zolen in eerste instantie zeker niet de beste oplossing zijn. Een multidisciplinaire samenwerking en probleemaanpak is dan ook onontbeerlijk!

Vragen of opmerkingen?

Afspraak maken voor een onderzoek?

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page