top of page

Wat is Podologie?

Podologie betekent letterlijk voetkunde. Het is de wetenschap die zich bezig houdt met de structuur, de functie en de fysiopathologie van de voet. Daarnaast onderzoekt de podologie de relatie van de voetfunctie met klachten ter hoogte van bovenliggende gewrichten en structuren als enkel, knie, heup en lage rug. Naast de biomechanische tak van de podologie is er ook nog de medische voetzorg, die problemen van huid en nagels aanpakt. Podologie Voet & Zool legt zijn focus vooral op het biomechanische aspect, maar behandelt ook bepaalde nagel- en huidaandoeningen.

Wat is een podoloog?

De podoloog is een paramedicus die zowel curatief als preventief te werk kan gaan. Iemand mag zich enkel podoloog noemen wanneer hij/zij een 3-jarige bacheloropleiding heeft genoten in de podologie. De podoloog beschikt over een uitgebreide anatomische kennis en heeft een holistische visie, waarmee bedoeld wordt dat de podoloog rekening houdt met het volledige lichaam om een behandelplan op maat van de patiënt te kunnen voorstellen.

Klinisch onderzoek
Wanneer kan je terecht bij de podoloog?

Iedereen kan terecht bij een podoloog, zowel ter preventie van klachten als voor behandeling van klachten. Kinderen kunnen terecht bij de podoloog vanaf een leeftijd van 6 jaar maar ook jongeren, volwassenen en ouderen kunnen allemaal terecht bij de podoloog. Sporters en niet-sporters. Daarnaast kan het interessant zijn voor beginnende sporters om zich preventief te laten onderzoeken om blessures te voorkomen.

​

Enkele veel voorkomende blessures:

  • Hielspoor

  • Klauw- en hamertenen

  • Scheenbeenvliesontsteking

  • Stressfracturen

  • Morton’s neuralgie

  • Peesontstekingen

  • Lage rug klachten

  • Jumper’s knee

  • Runner’s knee

  • Ingegroeide nagel

  • ...

Terugbetaling



Een podologische consultatie of een podologische behandeling wordt gedeeltelijk terugbetaald door Partena  ziekenfonds! Andere ziekenfondsen betalen niet terug wegens het ontbreken van een nomenclatuur voor een podologische behandeling met betrekking tot zooltherapie.

Sommige ziekenfondsen voorzien echter wel een gedeeltelijke terugbetaling voor podologische voetverzorging. Vraag dit zeker na bij je ziekenfonds voor je naar de consultatie komt. Daarnaast voorzien sommige werkgevers of verzekeringen een gedeeltelijke of volledige terugbetaling. Het is onmogelijk voor de podoloog om te weten of je hiervoor in aanmerking komt. Neem zelf contact op met je werkgever of verzekeraar!

​

Voorwaarden voor terugbetaling Partena Ziekenfonds:

http://www.partena-ziekenfonds.be/nl/ziekenfonds-en-voordelen/voordelen-en-terugbetalingen/steunzolen

 

​

Voor Diabetes patiënten is er een mogelijkheid tot terugbetaling onder voorwaarden. Je dient te beschikken over een Diabetespas of bent in een zorgtraject opgenomen. Dit is echter enkel voor instrumentele behandelingen en niet voor podologische zolen. 

​

​

​

​

​

​

​

​

bottom of page