top of page

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn podologische zolen?
     

    Voetproblemen en onaangepast schoeisel hebben een negatieve invloed op het hele lichaam. Dit kan leiden tot problemen ter hoogte van de voet, enkel, knie of heup en zelfs tot rug- en nekklachten. Het lichaam geraakt op die manier uit balans.


    Podologische zolen zijn geen steunzolen. Steunzolen geven de voet steun. Podologische zolen corrigeren de voetfunctie en geven sturing waar nodig. De podologische of functionele zolen in deze praktijk zijn  via hoogtechnologische apparaten en software vervaardigd. Daardoor kunnen ze perfect op maat van de patiënt gemaakt worden. Heel wat mensen zouden gebaat zijn met een correctie van de voetfunctie. Dit ter preventie van klachten, of om klachten te behandelen.

    Als een podologische zool vervaardigd wordt, is dit op basis van een uitgebreid onderzoek bestaande uit een anamnese, functieonderzoek, biomechanische en klinische metingen en een ganganalyse. 

    Als uit het onderzoek besloten wordt dat zooltherapie noodzakelijk is, dan wordt een 3D voetscan gemaakt van beide voeten. Op basis van deze 3D voetscan zal de podologische zool via specifieke software gemaakt worden.
     

  • Podologische zolen, voor wie?
     

    Onze voeten zijn de steunpilaren van ons lichaam.  Voor bijna alle dagelijkse activiteiten hebben we onze voeten nodig. Daarom is het belangrijk ze goed te verzorgen en indien nodig te helpen om correct te functioneren. 

    Doelgroep:
     

    • Topsporters (voetbal, atletiek, tennis, wielrennen, lopers, ... )

    • Recreatieve sporters

    • Personen met voetklachten

    • Diabetici

    • Senioren en volwassenen

    • Kinderen

    • Reumapatiënten

    • Personen met klachten aan enkel, knie, heup, rug, nek...
       

  • Hoe werken podologisch functionele zolen?
     

    Podologische zolen werken zoals hierboven gezegd door de functie van de voet te sturen en te corrigeren. Deze sturing en correcties bevinden zich op de natuurlijke bewegingsassen van de voet. Door de correcties daar toe te passen zal de voet op een geheel natuurlijke manier optimaler functioneren. Deze correcties zullen de schokabsorptie die reeds natuurlijk aanwezig is in de voet bevorderen, alsook de afrol van de voet verbeteren door deze op het juiste moment rigide te maken en een mooie hefboom te creëren voor de afstoot. 
    De voet op deze manier sturen zal ook een positief effect hebben op de hoger gelegen structuren zijnde spieren en pezen, alsook gewrichten zoals de enkel, knie, heup en lage rug. We kunnen in dit geval spreken van een positieve invloed op de stijgende keten van het lichaam .

     

  • Hoe moet je podologisch functionele zolen dragen?


    Podologisch functionele zolen werken het meest optimaal wanneer de patiënt de zolen zoveel mogelijk draagt. De zolen moeten echter ook gedragen worden in goede schoenen. De criteria voor goede schoenen zijn vaak sportspecifiek. Advies hierover vraag je dus best aan de podoloog zelf. Dagdagelijkse schoenen moeten aan verschillende criteria voldoen om een zo maximaal mogelijk effect te krijgen van de zolen.
     

    Goede schoenen zijn niet makkelijk te vinden. Hieronder kan je de criteria vinden van goede schoenen. Vraag daarnaast zeker advies op je afspraak bij de podoloog. Schoenadvies hoort bij de consultatie en zal zeker en vast overlopen worden. Vandaar is het ook belangrijk dat je je schoenen meebrengt naar de consultatie. Wat je moet meebrengen op de consultatie vind je hier
     

    Criteria van goede schoenen:

    • Best een uitneembare binnenzool

    • De juiste pasvorm, zowel in de lengte als in de breedte. Respecteer de voetvorm!

    • Een maximale hakhoogte van 2.5 cm 

    • Een stevige hielomvang

    • Nooit plooien in het midden van de schoen

    • Altijd ter hoogte van de voorvoet moet kunnen plooien
       

    Wanneer zolen gedragen worden in slechte schoenen, zullen deze veel minder lang meegaan. Daarnaast zullen de correcties veel minder of zelfs niet werken. Daarnaast is het ook zeer belangrijk dat de schoenen vast aan de voeten zitten. Slippers, crocs en anderen zijn daardoor uit den boze. Wanneer de schoenen niet gebonden zijn, zal het effect van de zolen ook enorm verminderen. Ook dit is dus een aandachtspunt.

    Een samenvatting van schoenadvies kan je hier vinden

    ​

    Maximaal dragen:

    Om een maximaal resultaat van de podologische zolen te krijgen, moet ons lichaam aangepast geraken aan de nieuwe positie en functie van de voeten. Dit kan tot 3 maanden duren. Als de zolen niet goed of niet consequent gedragen worden, zal er geen optimaal resultaat zijn. Bij alle activiteiten waarbij je steunt op je voeten, draag je dus best de podologische zolen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen als de sauna, het zwembad, badkamer, ... 
     

  • Wanneer komen kinderen in aanmerking voor zolen?
     

    Kinderen kunnen vanaf 6 à 7 jaar een eerste onderzoek ondergaan. Deze leeftijd is ideaal omdat vanaf die leeftijd de kindervoet in volle ontwikkeling is. De groeischijven zijn nog niet gesloten en er is nog veel kraakbeen aanwezig. Wanneer er bij het onderzoek blijkt dat het kind een foute voetfunctie heeft kan dit bijgestuurd worden met zolen. Hoe sneller dit gedaan wordt, hoe groter de kans dat het kind na een aantal jaar geen zolen meer nodig zal hebben. Aangeraden is ook dat kinderen tijdens de turnles geen slappe schoenen dragen zoals de zweedse turnpantoffels. Er zijn schoenen speciaal voor kinderen ontwikkeld in overleg met de Beroepsvereniging die goed zijn voor kindervoeten. Vraag hiernaar bij je bezoek aan de podoloog.

     

  • Hoe begin je podologische zolen te dragen?
     

    Je podologische zolen begin je te dragen vanaf het moment dat je ze afhaalt bij de podoloog. Het is wel belangrijk om het dragen van de zolen op te bouwen. Het lichaam moet aanpassen aan de nieuwe positie dat het krijgt vanuit de zolen. Ideaal is om de zolen de eerste dag een tweetal uren te dragen, of tot wanneer ze last geven . De dag erna draag je ze 4 uur, of tot je ze niet meer kan aanhouden als ze last geven. Zo bouw je elke dag meer op. Na 3-4 weken moet je de zolen met een normaal comfort kunnen dragen. Je mag ze voelen, maar ze mogen geen pijn meer geven. Na 6 weken volgt een controle. Deze is volledig gratis. Deze controle is er om te kijken hoe het gaat met de zolen en eventuele aanpassingen te doen indien nodig. 
     

    Bij sporters wordt aangeraden de zolen eerst gewoon te worden tijdens dagelijkse activiteiten. Dit minimaal de eerste week. Daarna mogen de sportactiviteiten ook beoefend worden met de podologische zolen. Vanaf dat moment draag je de zolen best altijd, zowel tijdens sport- als dagdagelijkse activiteiten. 

    Het dragen van de zolen tijdens dagelijkse- en sportactiviteiten is zeer belangrijk. Zelfs wanneer je slechts in 1 van de gevallen last hebt. De zolen veranderen de oplijning van het lichaam. Het is dus ideaal om deze oplijning zoveel mogelijk te bereiken zodat het lichaam constant zo optimaal mogelijk functioneert.
     

  • Opvolging podologische zolen
     

    Podologische zolen gaan een behoorlijk lange tijd mee. Hoe lang ze meegaan is afhankelijk van de hardheid van het materiaal en de activiteit van de patiënt. De zolen gaan in normale omstandigheden minimaal 2 jaar mee, maar vaak langer. 
    Het is aangeraden voor kinderen om jaarlijks op controle te gaan bij de podoloog. Voor volwassenen plannen we liefst een controle in na 1.5-2 jaar. Dit om te bekijken of de zolen nog steeds goed hun werk doen. Indien niet kunnen deze bijgewerkt worden als ze niet teveel versleten zijn. Bij kinderen is het zeer belangrijk om ze regelmatig op de zolen te zetten zonder de schoenen. Zo kan je nakijken of de zolen nog lang genoeg zijn. Indien deze te kort zijn, is het noodzakelijk om ze te vervangen. Omdat kinderen snel groeien, worden de zolen altijd wat ruimer gemaakt zodat deze langer meegaan dan als ze op de perfecte maat gemaakt worden.

​

​

bottom of page