top of page

5 signalen dat je verkeerde schoenen draagt

Door het goede weer van de afgelopen dagen hebben we met zijn allen massaal rondgelopen op blote voeten. Hete ondergronden zoals klinkers, asfalt of zand gaven ons dan de herinnering waarom we schoenen vooral dragen. Ze beschermen onze voeten tegen allerlei dingen zoals hoge temperaturen, vuil, scherpe stenen, glas ,... Hieronder vind je 5 signalen dat je schoenen slecht zijn of wel eens aan vervanging toe zijn.

1. Je draagt al sinds halverwege het middelbaar dezelfde maat van schoenen

Op zich niks mis mee, ware het niet dat je voeten bij het ouder worden 'groter' kunnen worden. Je voeten kunnen 'groter' worden doordat naarmate de leeftijd toeneemt het gewelf van de voet afvlakt en zelfs kan doorzakken. Daardoor wordt je voet platter en lijkt deze dus groter te worden. Koop dus enkel schoenen die echt goed zitten, en niet omdat je al jaren die specifieke maat koopt.

Weetje: Recent onderzoek heeft aangetoond dat tot wel 90%!!!!! van de vrouwen schoenen dragen die te smal zijn voor de voeten. Aandacht geven aan de breedte is zeker zo belangrijk als aandacht geven aan de lengte van de schoen!

Tip: Koop schoenen later op de namiddag. Je voeten kunnen dan wat opzwellen. Wanneer je schoenen dan passen, zullen ze de rest van de dag zeker ook groot genoeg zijn.

Tip: Teken de omtrek van de voeten af op een blad papier. Kan je dat blad vlot in de schoen steken zonder te kreuken, dan past de schoen.

2. De tenen raken de voorkant van de schoen

Er moet een klein beetje ruimte zijn tussen de tippen van de tenen en de schoen. De tenen moeten een klein beetje kunnen bewegen zonder de voorkant van de schoen te raken. Heb je onvoldoende ruimte in de schoenen, dan kan je allerhande problemen krijgen. En problemen voorkomen is altijd beter dan ze te genezen

3. Je krijgt blaren, overmatige eelt of nagelproblemen

Dit zijn tekenen dat je schoen ofwel te klein is, ofwel wrijving geeft. Wrijving krijg je als de voet teveel gekneld wordt in de schoen. Wrijving kan je echter ook krijgen wanneer de schoen te groot is. De voet moet vast in de schoen zitten, maar de schoen mag absoluut niet knellen.

4. Je voetgewelf doet pijn

Je voetgewelf, of de voetholte aan de binnenzijde van de voet kan jou het signaal geven dat je slechte schoenen draagt. Indien ze frequent pijn doen, bijvoorbeeld aan het einde van de dag, dan moet je je vragen stellen of je schoen je voet wel genoeg steun geeft. Daarnaast draag je best schoenen met een gesloten hiel die stevig is. Zo krijgt de voet voldoende steun en kan je het gewelf ontlasten. Test de schoenen op stevigheid nog voor je ze koopt, want pijn voorkomen, is beter dan genezen.

Meer info over schoentesten vind je hier

5. Je hebt je schoenen al jaren

Schoenen verslijten naarmate je ze gebruikt of ze in de kast staan. Veel schoenen zorgen voor wat demping en ondersteuning van de voet. Deze demping en ondersteuning gaat verdwijnen naarmate je de schoenen draagt. Laat schoenen (vooral sneakers en sportschoenen) niet veel ouder dan een jaar worden eer je deze vervangt.

Ook in de kast verslijten schoenen. Al gebruik je ze niet of draag je ze zelden, het materiaal van de schoenen 'verduurt' door het in de kast staan. Daardoor kan je de steun of demping die de schoen oorspronkelijk had verliezen.

Heb je meer info nodig of vragen, neem dan contact op met je podoloog

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page