top of page

Flipflops of (teen)slippers: Leuk in de zomer, of toch niet?

In de zomer kan het aangenaam lijken om teenslippers te dragen zodat je voeten fris en vrij blijven. Maar heb je al eens nagedacht of deze teenslippers wel goed zijn voor je voeten? Het is namelijk allemaal niet zo leuk meer als je weet wat de nadelen kunnen zijn voor je voeten. Hieronder vind je een kleine opsomming:

Tenen: Doordat je voet los op je slipper zit, gaan de tenen klauwen om op zoek te gaan naar grip. Dit grijpen is geen beweging die de tenen normaal in het dagdagelijkse leven doen. Als je veel (teen)slippers draagt, riskeer je een overbelasting van je teenspieren te krijgen. Blijf je ze toch dragen, dan kunnen zelfs de pezen aangetast worden. Op lange termijn gaan de spieren en pezen verkorten waardoor de tenen in een klauwstand blijven staan.

Voetbeentjes: Langdurig lopen en staan kan zorgen voor overbelastingsletsels en zelfs stressfracturen. Bij (teen)slippers komt dit al eens vaker voor aangezien ze vaak een dunne zool hebben en dus weinig helpen bij de demping van schokken bij het zetten van stappen.

Bacteriën: Wetenschappelijk onderzoek uit 2009 toonde aan dat er tot 18.000 soorten bacteria op (teen)slippers zitten. Beeld je maar eens in wat voor problemen dat kan geven.

Bal van de voet: Doordat je voeten niet vast zitten op een (teen)slipper, krijgen we constant beweging en wrijving. Draag het een hele dag of een paar uur en je kan last beginnen krijgen van een branderig gevoel en zelfs blaren. Dit zien we ook vaak terugkomen op het stukje tussen de tenen bij de teenslipper.

Gewelf en hiel: Van de hiel tot het begin van de tenen loopt er een pees, de fascia plantaris. Deze kan overbelast worden en ontsteken, wat dan weer kan leiden tot serieus wat pijn onder de voet. Bij (teen)slippers ontbreekt er steun voor de voet. Daarnaast gaat de voet makkelijker fout bewegen waardoor de pees nog meer belast kan worden en pijnklachten kan geven. Het belang van een gesloten hiel bij schoenen is dus groot om dit te kunnen voorkomen.

Mag je dan nooit (teen)slippers dragen? Dat mag wel, maar beperk je best zoveel mogelijk. Draag ze bijvoorbeeld op vakantie, in het zwembad, de welness. Draag ze echter niet voor ganse dagen op rond te lopen. Wat draag je dan wel het beste? Hier vind je advies over de criteria van een goede schoen. Het is misschien even zoeken, maar je voeten zullen je dankbaar zijn!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page